Kore:
(sve mere su u mililitrima jer sam
merila u plasticnoj merici)
1/2 solje (120 ml) belog brasna za kolace
180 ml jecmenog brasna (mozete staviti
neko drugo, npr. razeno,
heljdino,.. po vasem izboru)
60 gr margarina
30 ml maslinovog ulja
30 ml mleka (ili nekog biljnog mleka,
ako hocete skroz posni kolac)
1 supena kasika tecnog zasladjivaca
Nadev:
po 100 gr pecenih badema, lesnika i oraha
60 gr fruktoze
kasika mlevenog lana
1 kafena kasika cimeta
50 gr suvog grozdja, prethodno natopljenog u aromi ruma
par kapi arome vanile
Sirup za preliv:
500 ml vode
oko 200 ml sveze cedjenog soka od jabuke (ja sam iscedila 4 manje jabuke u sokovniku)
iscedjen sok od celog limuna
2-3 kasicice kuzu praha (organski skrob)
30 gr fruktoze
4 kasike tecnog zasladjivaca
par kapi arome vanile
stapic vanile (da pusta aromu tokom kuvanja preliva)
Priprema
1. Otopite maslac i pomešajte sve ostale sastojke za kore. Mesite dok ne dobijete glatko
testo, dodavajuci još mleka ili brasna, po potrebi. Podelite testo na dva dela,
zamotajte u foliju i ostavite u frizideru oko 30 minuta, a može i duže.
2. Sastojke za nadev izblendirajte u multipraktiku.
3. Kada je testo prohladjeno, razvijte oklagijom polovinu testa vrlo tanko, nešto vece od
posude u kojoj cete peci/pleha. Postavite testo u pleh, ostavite ivice testa da vise
preko ivica pleha. Ravnomerno rasporedite nadev i dobro ga utisnite rukama koliko god
možete i poravnajte. Razvijte i drugi sloj testa i prekrijte nadev. Zavrnite rubove testa
uredno kako nadev ne bi iscureo pri pecenju.
4. Nozem isecite baklavu dijagonalno i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni
oko 30 minuta (dok ne porumeni gornja kora).
5. Dok se baklava pece pripremite sirup za prelivanje. Stavimo u lonac 1/2 litre vode i
cekamo da provri. U drugoj posudi izmesamo kuzu prah sa limunovim i jabukovim
sokom, fruktozom i zasladjivacem, pa kada voda provri, pomesamo sve sastojke i na
laganoj vatri pustimo da kljuca oko 5-10 min. Ugasimo vatru. Kad se baklave ispeku,
zalijemo mlakim prelivom i pokrijemo ih. Pozeljno je da odstoje vise sati, a najbolje
preko noci, jer se baklave jedu hladne.
Нема коментара:
Постави коментар