петак, 16. јул 2010.

Ultrazvučna kavitacija - čudotvorni tretman ili velika prevara?

Izazvani haosom i lažima na tržištu kozmetičkih i medicinskih "čudotvornih" aparata, posvetili smo malo više vremena istraživanju istinitosti navoda o kavitaciji kao "HIT" aparatu ove sezone. Ni jedan aparat za kavitaciju nema objavljene kliničke studije niti sertifikaciju po ISO 13485 standardu, pa preovladava mišljenje da se ovde radi o laži nabrajanjem naučnih fraza umesto konkretnih studija.

Osloboditi se masnih naslaga bez ikakvog uloženog truda - stručnjaci kažu da je to moguće uz pomoć nove generacije ultrazvučnih aparata sa takozvanom kavitacionom tehnologijom. Međutim dr.Klaus Hoffmann Bochum nam preporučuje da budemo oprezni.

Najsavremeniji način uklanjanja telesnih masnih naslaga je korišćenje takozvanih ultrazvučnih kavitacionih aparata. Na tržištu ima sve više takvih uređaja. Ova tendencija je i u Nemačkoj prisutna i to ne u zdravstvenim ustanovama nego u kozmetičkim i fitnes studijama. Za ovu tehnologiju su se mnogi laici zainteresovali na poslednjem Beauty-sajmu u Dizeldorfu. Zato postavimo pitanje šta je ustvari kavitacija odnosno šta bi ona trebala da bude. Termin "kavitacija" koja se zasniva na ultrazvuku srećemo sve češće u brojnim stručnim časopisima. Pri tom ovaj pojam često ljudi koriste samo kao šlagvort i ne znaju šta se iza tog termina krije ne poznavajući fizičke osobine kavitacije. Ovaj deficit koji se obično javlja u paru sa nedostatkom znanja iz oblasti medicine o tome kako ultrazvuk deluje na ljudsko telo i sa jednom agresivnom marketinškom strategijom potencira veliku opasnost pri korišćenju ovih aparata.
Dermatološka klinika Ruhr-univerziteta Bochum sa više od 20 godina iskustva i mnogobrojnim publikacijama o ultrazvuku iz oblasti dermatologije je pokušala da kategorizuje i proceni uređaje, koje se na tržištu nalaze. Proizvođači i uvoznici često nisu dali odgovore na postavljena pitanja u vezi sa upotrebnim dozvolama, sertifikatima i tehničkim podacima i malo od njih je bilo spremno da probno pripremi aparate za evaluiranje u jednom relevantnom vremenskom periodu.

Validizacija? Ne postoji

Proizvođači i uvoznici nisu znali da nam iznesu dokazana naučna istraživanja niti studije o kavitacionim aparatima i istraga je ostala bezuspešna. Bez obzira na ovo loše stanje, tehnologija i njeno propagirano dejstvo o kojima govorimo se moraju naučno posmatrati i ispitati. Pitanje je šta pospešuju ovi aparati: kavitaciju, oslobađanje gasova, sagorevanje ili sve ovo?
U fizici se govori o kavitaciji kada se vodene molekule prilikom naglih promena pritiska lokalno vaporiziraju. Promene pritiska naprimer kod ultrazvuka sukcesivno razbijaju vodene molekule. (vaporizacija) Ono što nastaje ne može više da opstane zbog jednog određenog odnosa statičnih parcijalnih pritisaka unutar i izvan nastalog kavitacionog plika. Rezultat ove naglo poremećene ravnoteže je jedna spontana implozija kavitacionog plika. Ovaj kolaps je u zavisnosti od frekvencije i energije ultrazvučnog signala pun energije. Drugačije rečeno, naše masne ćelije koje sadrže vodu se "pocepaju"- tako glasi teorija, koja nije dovoljno dokazana. Uopšteno možemo poći od toga da se kavitacija može meriti samo u vodi u kojoj nema gasova i koja je demineralizovana. Gasovi i minerali, koji se nalaze u vodi prouzrokuju da kavitacioni plikovi postaju nevidljivi. Interesantno je da voda u masnim ćelijama čoveka sadrži rastvorene gasove. Kako može onda uopšte neko da dokaže ovaj fenomen?

Tržište eksplodira

Stvaranje plikčića u vodenoj supstanci se često naučno naziva nerealnom ili stabilnom kavitacijom. Ona se fizički razlikuje od realne kavitacije po tome da na takav način nastali plikčići ne mogu spontano da kolabiraju, nedostaje im energija, i oni se u substanci polako rastvaraju. Dakle to i ne funkcioniše kod masnih ćelija? Razlikujemo dve vrste kavitacije: vaporizirajuću i onu koja oslobađa gasove. Njihove fizičke osobine i njihova destruktivna dejstva na ćelije su potpuno različita. Očekivanja, da se u svemu ovome razumemo, moramo ispuniti, jer kao što sam već spomenuo, tema je više nego "vruća" i tržište će eksplodirati.
Ekstremno veliki pritisci, koji rezultiraju prilikom upotrebe "mikrojetova" zbog kolapsa realnih kavitacionih plikčića nisu vidljive prilikom kvazi- ili stabilne kavitacije. Kavitacija koja se može svesti na vaporizaciju vodenih molekula pokazuje mnogo veće pritiske i zato može i kod spontanog kolapsa da prouzrokuje mikrojetove. Plikčići stabilne kavitacije međutim kolabiraju mnogo sporije i zato im nedostaje energija. Iz tog razloga je oštećenje okolnog tkiva prilikom stabilne kavitacije skoro nemoguće. Sve ovo postaje razumljivije ako pogledamo brojeve.
Herbert kaže da minimalni pritisak treba da bude između -26 Mpa i -17Mpa (-260 Bar i -170 Bar) i ukazuje na postojeće publikacije u meta-analizi čiji su rezultati između -16Mpa (Berthelot metoda) i -140 Mpa (inclusion metoda). Moramo konstatovati da energični kavitacioni plikovi, čiji kolaps može dovesti do visoko energične mikrojetove u medicini ostaju nepoželjni i nedozvoljeni zbog propisa i drugih kriterijuma. I autor je istog mišljenja jer oni mogu imati neželjene posledice i da oštete okolno tkivo.

Veštačka magla

Drugačije rečeno: aparati, koji sve znaju, što se kao kavitacija prodaje, morali bi da proizvedu te ekstremne energije o kojima pišemo, što opet ne bi trebalo da bude dozvoljeno ili ako ipak, onda bi to smeli da rade isključivo zdravstveni radnici i to možda samo sa određenom kvalifikacijom. Ovo mora da se razjasni!
Zbunjujući deluje kombinacija visoko- i niskofrekventnih osobina ovih aparata. Kombinacije glavne i sporedne frekvencije se često pomešaju sa talasima koji nastaju zbog interferencije. Kod ovog talasa se u fizičkom smislu ne radi o jednoj izolovanoj dodatnoj frekvenciji, nego o pravilnom smenjivanju amplituda glavne i sporedne frekvencije. Da li se ovde ponovo radi samo o veštačkoj magli ili o zbunjivanju potrošača?
Pošto ne želim više da govorim o frekvenciji, energiji i veličini kavitacionih plikčića, možemo pretpostaviti da pritisci prilikom takozvane ultrazvučne lipolize ne mogu izazvati realne kavitacione efekte u fizičkom smislu i zato se sumnja da se ovi termini koriste samo zato da bi uređaje lakše prodali jer ultrazvučna tehnologija još nije naučno dokazana.
Zato ponekad imamo osećaj da se ovde radi o jednoj laži nabrajanjem naučnih fraza umesto jedne konkretne studije sa dokazanim rezultatima. To ne treba da nas čudi ako uzmemo u obzir da se potraga za proizvođačem sertifikovanih (po ISO 13485) medicinskih proizvoda uglavnom zaršava bezuspešno.

Niko ne zna šta je zapravo kavitacija

Zato ne možemo od proizvođača ni jedno objašnjenje da očekujemo o tome kako i na koje strukture ultrazvuk tačno deluje – i to odmah i trajno. Gde su histopatološka istraživanja, imunhistologije, elektro- optična istraživanja, obligatorne studije i što je još jako važno: Šta je sa temperaturom mesta, koji se tretira? Da li su dovoljne možda i najmanje promene? Može da se desi da se ni sa jednim ovakvim aparatom, koji se na tržištu nalazi ne može postići kavitacija u gore napisanom, fizičkom smislu. Zakonodavac međutim nije ostao potpuno ravnodušan po tom pitanju i uveo je u zakon takozvane kavitacione aparate za zaštitu od nejonizovanog zračenja (NiSG) koji je stupio na snagu 04.08.2009. Po zakonu (BT-DS 16/12276 od 17.03.2009, BR-DS 279/09 od 03.04.2009) jedna ultrazvučna ekspozija može da dovede do oštećenja okolnog tkiva usled lokalnog sagorevanja i kavitacije. Pre svega prilikom kavitacije mogu da nastanu lokalno ekstremno visoki pritisci i temperature u tkivu i prilikom energičnog ultrazvuka na osnovu navedenih mehanizma termične nekroze i krvarenja tkiva. Dakle dokle više? Međutim ovim zakonom je kavitacija nazvana imenom koji se odnosi i na aparate o kojima tvrde da imaju takvo dejstvo – bez obzira na to da li su oni zaista za kavitaciju. Ako ne postoji prekoračenje zakona onda naši stručnjaci ne moraju da se bore protiv ovakvih stvari na nemačkom tržištu za zaštitu građanstva.
Upadljivo je to da dugogodišnji, ozbiljni proizvođači ultrazvučnih sistema koji zadovoljavaju sve uslove i imaju sertifikate ne koriste termin "kavitacija" u okviru predstavljanja ovog mehanizma.
Ovi medicinski tehničari znaju kako deluje ultrazvuk i koliko opasan on može da bude i zato oni dopuštaju korišćenje samo onih ultrazvučnih aparata za otklanjanje masnih naslaga koji su potpuno bezbedni i koji pripadaju klasi IIb.

Marketinški plik će prsnuti

Moglo bi se sve u svemu ispostaviti da je hipoteza oko kavitacije samo jedan plik bez ikakvog sadržaja. Nasuprot ovome moramo konstatovati da će nakon što ovaj kavitacioni marketinški plik bude prsnuo termo-dinamični mehanizam ultrazvučnih aparata preostati kao jedna efikasna metoda. Drugačije rečeno: promene temperature deluju u masnom tkivu ali kavitacija tu ne igra nikakvu ulogu. Preostaje nam samo još jedno pitanje: Koja temperatura je potrebna? Da li salo zaista moramo da "sagorevamo". To će biti naučno pitanje sledećih meseci, jer je ovo vrlo važno da bi saznali sa kojom metodom i tehnikom se sala najefikasnije i najbezbolnije otklanja. Ovaj članak je moj prvi pokušaj da pokrenem ovu diskusiju i da nateram firme na tržištu da budu konkretniji, da iniciraju naučna istraživanja, kojih nema dovoljno.

1 коментар:

  1. Veoma mi se dopao Vas blog, nacin prezentovanja odredjenih tema koje zanimaju zensku populaciju i nacin razmisljanja.

    Zainteresovana sam da odredjene tekstove predstavima na nasem sajtu, naravno potpisane i linkovane, ukoliko ste zainteresovani, mozete mi pisati na redakcija@mirisjasmina.com

    ОдговориИзбриши