петак, 8. април 2011.

Dijabet baklava

Od sada i dijabeticari i svi oni koji paze na liniju mogu uzivati u ovoj sjajnoj poslastici bez grize savesti!
 
Sastojci za pola mere

Kore:

(sve mere su u mililitrima jer sam

merila u plasticnoj merici)

1/2 solje (120 ml) belog brasna za kolace

180 ml jecmenog brasna (mozete staviti

neko drugo, npr. razeno,

heljdino,.. po vasem izboru)

60 gr margarina

30 ml maslinovog ulja

30 ml mleka (ili nekog biljnog mleka,

ako hocete skroz posni kolac)

1 supena kasika tecnog zasladjivaca

Nadev:

po 100 gr pecenih badema, lesnika i oraha

60 gr fruktoze

kasika mlevenog lana

1 kafena kasika cimeta

50 gr suvog grozdja, prethodno natopljenog u aromi ruma

par kapi arome vanile

Sirup za preliv:

500 ml vode

oko 200 ml sveze cedjenog soka od jabuke (ja sam iscedila 4 manje jabuke u sokovniku)

iscedjen sok od celog limuna

2-3 kasicice kuzu praha (organski skrob)

30 gr fruktoze

4 kasike tecnog zasladjivaca

par kapi arome vanile

stapic vanile (da pusta aromu tokom kuvanja preliva)

Priprema

1. Otopite maslac i pomešajte sve ostale sastojke za kore. Mesite dok ne dobijete glatko

testo, dodavajuci još mleka ili brasna, po potrebi. Podelite testo na dva dela,

zamotajte u foliju i ostavite u frizideru oko 30 minuta, a može i duže.

2. Sastojke za nadev izblendirajte u multipraktiku.

3. Kada je testo prohladjeno, razvijte oklagijom polovinu testa vrlo tanko, nešto vece od

posude u kojoj cete peci/pleha. Postavite testo u pleh, ostavite ivice testa da vise

preko ivica pleha. Ravnomerno rasporedite nadev i dobro ga utisnite rukama koliko god

možete i poravnajte. Razvijte i drugi sloj testa i prekrijte nadev. Zavrnite rubove testa

uredno kako nadev ne bi iscureo pri pecenju.

4. Nozem isecite baklavu dijagonalno i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni

oko 30 minuta (dok ne porumeni gornja kora).

5. Dok se baklava pece pripremite sirup za prelivanje. Stavimo u lonac 1/2 litre vode i

cekamo da provri. U drugoj posudi izmesamo kuzu prah sa limunovim i jabukovim

sokom, fruktozom i zasladjivacem, pa kada voda provri, pomesamo sve sastojke i na

laganoj vatri pustimo da kljuca oko 5-10 min. Ugasimo vatru. Kad se baklave ispeku,

zalijemo mlakim prelivom i pokrijemo ih. Pozeljno je da odstoje vise sati, a najbolje

preko noci, jer se baklave jedu hladne.

Нема коментара:

Постави коментар