понедељак, 22. март 2010.

Biljni čajevi za mršavljenje

Utiču na metabolizam i razmenu materija u organizmu, povišuju potrošnju kalorija i odlično upotpunjuju gotovo svaku dijetu.

Trenutno postoje razni proizvodi na tržištu koji će vam pomoći da smršate, uključujući posebnu dijetnu hranu i pića, dodatke ishrani i tablete, ali postoji i druga opcija, a to je prirodnim putem uz pomoć biljaka. Ovde ćemo vam spomenuti nekoliko biljnih čajeva koji stimulišu
metabolizam i povećavaju potrošnju energije te tako podstiču mršavljenje.

Čaj od mente (metvice) i limuna

Priprema: Za jednu šoljicu čaja treba vam 1-2 čajne kašikice sušene mente koju prelijete sa 250 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, procedite , a zatim dodajte 1-2 čajne kašikice limunovog soka.
Kako deluje: Menta pomaže pri razgradnji masnoća i smanjuje apetit. Ona također je poznata kao dobro sredstvo za oslobađanje od stresa . Menta je bogata kalijumom, magnezijumom, kalcijumomm, fosforom i dobar je izvor energije. Kalijum koji se nalazi u metvici je važan za ravnotežu intersticijske tečnosti u ljudskom telu i igra važnu ulogu u regulaciji otkucaja srca. Magnezijum je važan za metabolizam. Učestvuje u više od 300 enzimatskih sistema, u stvaranju energije, u procesima koagulacije i transportu glukoze u stanicu. Ostale vitalne hranjive materije pronađene u menti su cink, bakar, mangan, vitamin C, niacin i folna kiselina. Takođe sadrži omega-3 masnih kiselina i vitamina A.
Vitamin C iz limuna pomaže pri oslobađanju masnoća iz tkiva i njihovom sagorevanju.

Zeleni čaj sa đumbirom

Priprema: Za jednu šoljicu čaja narežite na kolutiće 2 cm đumbira. Zajedno sa čajnom kašikicom zelenog čaja prelijte sa 250 ml vruće vode. Ostavit da odstoji 5 minuta, a zatim procedite.
Kako deluje: Đumbir se koristi vekovima kao prirodni lek za mnoge različite bolesti, od kojih se mnoge odnose na stimulaciju probavnog trakta. Đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crevnu floru jer uništava bakterije truljenja, a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crevnu peristaltiku. Aromatični sastojci đumbira zajedno s taninom iz zelenog čaja povećavaju potrošnju energije u organizmu.

Čaj od koprive

Priprema: Za jednu šoljicu čaja treba vam 1-2 čajne kašikice sušenog lišća koprive. To prelijte sa 250 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa procedite.
Kako deluje: Silicijumska kiselina, vitamin C i drugi važni minerali (magnezijum, kalcijum, kalijum…) iz koprive zajedno pojačavaju sagorevanje masnoća. Kopriva ima blaga diuretska svojstva, koja pomažu pri izlučivanju viška vode i toksina iz tela i pročišćavanju krvi.

Izvor: Žena.hr

Нема коментара:

Постави коментар