четвртак, 14. април 2011.

Integralne krofne iz rerne

Eto, danima vec mastam o krofnama, pa resih da makar napravim zdravu i dijetalnu varijantu, ako cu vec da se sladim njima...Kao i uvek, proucila sam oko 100 recepata :) i dosla do sledeceg rezultata:


Sastojci:

50 gr mekog psenicnog brasna (tip 400)
120 gr jecmenog brasna
30 gr integralnog psenicnog brasna
50 ml mlakog mleka
1/2 kesice suvog kvasca
1 jaje
75 ml jogurta
1 supena kasika fruktoze
30 gr maslaca
prstohvat soli
1 kafena kasika cimeta

(ovo je u stvari za pola mere)



Postupak:

Kvasac preliti mlakim mlekom i ostaviti malo da odstoji.

U jednoj posudi pomesati sve vrste brasna, istopljeni maslac, so, cimet. U drugoj posudi penasto umutiti jaje, jogurt, kvasac s mlekom.

Sjediniti mase i umesiti glatko testo (ovde ce va mozda zatrebati jos malo brasna).

Rastanjiti testo oklagijom na 1 cm debljine, vaditi casom ili modlom, redjati u pleh blago podmazan uljem (ili oblozen papirom za pecenje - ako ste bas dijetalni fanatik :)), premazati umucenim jajetom sa prstohvatom cimeta (jer cimeta nikad dosta) i pustiti malo da  naraste, bar 20-tak minuta.

Krofne peci u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumene. Vodite racuna da se ne prepeku, jer nece biti mekane...



Posluzenje:

Sluziti uz dzem, eurokrem ili drugi dijetalni namaz ili jedostavno premazati cetkicom sa malo mleka i umociti u mesavinu fruktoze (secera) i cimeta...

Mozete ih puniti spricem ili namazati krem/dzem na njih...

2 коментара: