субота, 26. јун 2010.

Joga vežbe u funkciji kvalitetnijeg života

Joga pozitivno utiče na brojne psihičke i fizičke aspekte – osećate se jače, smirenije i zategnutije. Ona može da vam pruži više samopouzdanja, ublaži glavobolju, formira zategnut stomak i ublaži stres.


Vežba za oblikovanje gornjeg dela ruku

Držanje sopstvene težine u ovoj pozi, uz oslanjanje dorektno na laktove jača i zateže tricepse. Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred tela (noge treba da su skupljene). Stavite ruke – prsti okrenuti napred – neposredno iza kukova. Ispravite nožne prste i uzimajte vazduh dok zatežete stomačne mišiće, ispravite ruke (šake treba da budu ispod ramena) i podižite kukove sa poda sve dok telo ne bude u ravnoj liniji od ramena do stopala. Gledajte ispred sebe. U ovom položaju ostanite i pravite 5 – 10 udaha i izdaha. Ponovite vežbu tri puta.

Vežba za samopouzdanje

Uspostavljanje ravnoteže i gracioznosti utiču na samopouzdanje. Iz stojećeg stava, skupljenih stopala i ruku opuštenih uz telo, udahnite duboko, podignite levu nogu savijenu u kolenu, i potisnite levo stopalo prema zadnjici. Levom rukom uhvatite levo stopalo i ispružite desnu ruku ispred sebe. Nastavite da podižete levu nogu koliko možete, bez preteranog naginjanja ili povijanja ramena. Ravnomerno dišite i ostanite u ovom položaju koliko možete. Kada se vratite u početnu poziciju, uradite vežbu savijajući desnu nogu iza tela. Vežbu ponovite još jednom svakom nogom.

Vežba za zatezanje trbušnih mišića

Ovo je odlična vežba jer aktivira najdublje abdominalne mišiće, koji su odgovorni za idealno zategnut stomak. Vežbu počnite u stojećem stavu, razmaknutih stopala, blago savijenih kolena i dlanova postavljenih na donji deo butina. Vazduh ispustite do kraja, ali nemojte ponovo da udahnete. Bez povijanja leđa, brzo uvucite stomak, a onda opustite stomačne mišiće. Ove pokrete možete ponavljati onoliko puta koliko možete (bez uzimanja vazduha).

Vežbe za ublažavanje stresa

Spuštanje glave ublažava stres i opušta. Oslanjanje rukama na stolicu ili neki drugi oslonac omogućava istezanje leđa. Kleknite ispred stolice na udaljenosti dužine ruku. Dlanove postavite na sedište (ili ga obuhvatite šakama). Oslonite se na pod celom površinom gornjeg dela stopala. Povucite kukove prema petama, spuštajući glavu i grudi prema podu. Ostanite u tom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh desetak puta.

Vežba za jaka leđa

Ova vežba je odlična za jačanje leđa jer aktivira sve mišiće duž kičme. Lezite na stomak blago raširenih nogu, oslonjenih gornjim delom stopala na pod i šakama postavljenim ispod ramena. Pritiskajući šake i gornji deo stopala o pod, podignite grudi i ispravite ruke. Ukoliko to možete nastavite da podižete kukove i butine. Dišite desetak sekundi, a onda se vratite u početni položaj.

Vežba za otklanjanje glavobolje

Ova vežba je savršena za istezanje i opuštanje mišića gornjeg dela leđa i ramena. Sedite prekrštenih nogu i pravih leđa. Podignite ruke do visine grudi, ukrstite ih (desna isod leve) i nastojte da spojite dlanove. Podignite grudi, povijte ramena prema napred i povucite laktove kako biste razdvojili lopatice. U ovom položaju ostanite i pravite 8 – 10 uzdaha i izdaha, a zatim zamenite ruke.

Vežba za više energije

Ova vežba omogučava veći dotok kiseonika, lakše disanje i više energije. Kleknite, razmaknite kolena u širini kukova i postavite gornji deo stopala na pod. Udišite dok širite ruke, povijate leđa i hvatate članke. Zabacite glavu koliko možete. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh 4 – 8 puta.

Vežba za bolji seks

Ova vežba pojačava senzitivnost karlične oblasti. Spustite se na pod i pritom se oslanjajte na podlaktice i unutrašnji deo kolena. Hodajte na unutrašnjem delu kolena koliko možete (održavajuci kičmu u fleksibilnom položaju). Zadnjicu povlačite prema podu sve dok ne osetite zatezanje u kukovima, unutrašnjem delu butina i donjem delu leđa. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne izdahnete 5 – 10 puta.

Izvor: http://www.zenskastrana.com

Нема коментара:

Постави коментар