понедељак, 15. фебруар 2010.

10 načina da oslabite pola kilograma nedeljno bez dijete
Nedeljno možete da izgubite pola kilograma i to bez držanja rigoroznih dijeta. „Uštedite“ dnevno 500 kalorija, pojačajte fizičku aktivnost i rezultati neće izostati. Pogledajte naših deset saveta kako da to postignete.

Niko ne kaže da ne treba da uživate u slatkišima, ali birajte one koji su manje kalorični

Dr Sara Šenker iz Britanskog udruženja za ishranu ističe da je ukupno 1.500 kalorija dnevno sasvim dovoljno za sve aktivnosti i savetuje da se na ovakav način oslobodite suvišnih kilograma.

IZBACITE GRICKALICE
One su primamljive i kalorične. Kesica čipsa od 40 grama sadrži 10,5 g masti i ima 204 kalorije. Ako ste navikli da svakog dana na poslu smažete po kesicu sličnih grickalica, nije čudo što gomilate kilograme.
Ušteda: 600 kalorija

ZABORAVITE KAFU SA ŠLAGOM
Ako ne možete da zamislite dan bez danas tako popularne „kafe za poneti“ razmislite o sledećem: skupa je i goji. Kafa sa šlagom i punomasnim mlekom ima oko 260 kalorija, dok veliki kapućno s obranim mlekom sadrži samo 100. Ili još bolje, naručite dupli espreso bez mleka, on sadrži svega 15 kalorija.
Ušteda: 160 kalorijaBACITE SE NA ČIŠĆENJE STANA
Kupite gumene rukavice i bacite se na ribanje. Obrišite podove, operite prozore, izribajte kuhinju i kupatilo, istresite prostirke i posteljinu. Ova aktivnost će biti višestruko korisna i za vas i za vaše ukućane.
Ušteda: 500 kalorija


OPERITE KOLA
Uštedite novac dok sagorevate kalorije. Budite temeljni - dobro izribajte i izglancajte automobil spolja i iznutra.
Ušteda: 500 kalorija


VOZITE BICIKL
Bicikla smo se odavno odrekli u korist automobila ili autobusa. A šteta, jer za samo 47 minuta malo brže vožnje potrošite 500 kalorija. Čak i veoma lagana vožnja ima isti efekat ako traje 12 minuta duže. Pošto se do posla u proseku putuje 25 minuta, zašto ne biste jednom nedeljno na posao i nazad išli na bicikli.
Ušteda: 500 kalorija

PLIVAJTE
Prednosti plivanja su sveobuhvatne i brojne. Dok ćete za 43 do 47 minuta žustrog kraula sagoreti 500 kalorija, isti efekat imaće jedan sat i osam minuta ležernijeg kraula ili leđnog stila. Ako ne možete da plivate, koračajte kroz vodu. I kad sledeće godine odete na more, umesto da se izležavate na plaži, okušajte se u ronjenju ili nekom sportu na vodi koji su idealan način za brzo skidanje suvišnih kilograma.
Ušteda: 500 kalorija

BIRAJTE SLATKIŠE
Niko ne kaže da ne treba da uživate u slatkišima, ali su neki svakako kaloričniji od drugih. Recimo „bonžita“ ima oko 119 kalorija dok „snikers“ sadrži 329 kalorija. Zato, pre nego što se mašite za čokoladicu, prvo proverite kalorijsku vrednost na omotu.
Ušteda: 210 kalorija

PIJTE ZELENI ČAJ
Ljudi koji piju tri šolje zelenog čaja dnevno sagore dodatnih 80 kalorija u narednih 24 sata zbog toga što, po tvrđenju švajcarskih stručnjaka, zeleni čaj ubrzava metabolizam.
Japanski lekari takođe kažu da katehini, supstance iz zelenog čaja, pomažu jetri da razloži masti. Što češće pijete čaj, pomoćićete organizmu da se lakše očisti masnih naslaga.
Ušteda: 80 kalorija

PLEŠITE
Bilo da volite salsu, valcer ili disko, ples je izvanredan vid fizičke aktivnosti i izvor zadovoljstva. Osim toga, u zavisnosti od žustrine plesnih koraka, topićete i kalorije.
Ušteda: 500 kalorija

JEDITE IZ MANJIH TANJIRA
Stručnjaci kažu da serviranjem iz manjih tanjira možete da smanjite porcije hrane za trećinu. To znači da ako (na manjem tanjiru) imate za ručak teleću šniclu na žaru, barenu šargarepu i krompir, oduzećete 210 kalorija od uobičajenih 610.
Ušteda: 210 kalorija

Izvor: http://zena.blic.rs/

Нема коментара:

Постави коментар