понедељак, 8. фебруар 2010.

Zelena salata - idealna dijetalna naminica




Dokazano je kako je reč o idealnoj dijetnoj namirnici - ima manje od 200 kalorija po kilogramu

Pored jabuke, za koju je odavno poznato kako čuva srce, nutricionisti poručuju i kako je jesti svakodnevno zelenu salatu jedna je od najzdravijih prehrambenih navika. Stoga bi, nastavljaju oni, bilo jako korisno za tvoje zdravlje ako bi postala sastavni deo svakog obroka. Isto tako, važno je da pritom povedeš računa o prelivima koje koristiš, jer ako se odlučiš za one masne i visokokalorične- teško da ćeš pomoći kako svojoj liniti, tako i svom zdravlju.

Umesto toga, koristi nemasne i niskokalorične prelive ili joj dodaj sveže povrće- paradajz, šargarepu, papriku ili nemasni sir. Ono što je od velike pomoći jesu još i maslinovo ulje i avokado, koji u kombinaciji sa zelenom salatom pomažu u apsorbciji sastojaka zaslužnih za prevenciju od dobijanja raka. Zgodno u celoj priči je i to što je danas moguće gotovo u svakom restoranu brze hrane poručiti porciju zelene salate, te ni tokom radnog vremena ne bi morala da jedeš nezdrava peciva, pravdajući se činjenicom da ti je pekara najjednostavnije i najbrže rešenje.

Ako se malo pozabaviš ovom problematikom, sasvim je sigurno da ćeš negde u blizini kancelarije ili na putu do posla pronaći restoran s puno zdravijim i pritom ne i obavezno skupljim menijem.

Zelena salata je bogata vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Dobra vest je i da se jedući salatu osećaš sitijom, pa stoga i manje jedeš, odnosno, mršaviš bez izgladnjivanja i mučenja. Naime, dokazano je kako je reč o idealnoj dijetnoj namirnici- ima manje od 200 kalorija po kilogramu. Isto tako, ako postane sastavni deo tvog svakodnevnog jelovnika, najverovatnije ćeš za kratko vreme povećati nivo antioksidansa u krvi (vitamina C i E, likopena, folne kiseline, kao i alfa i beta karotena) koji organizam štite od slobodnih radikala.

Zbog svega navedenog, pokazalo se kako ljudi koji jedu puno zelene salate zdraviji i imaju manji rizik od dobijanja raka u području glave i vrata. Čak i ako piju i puše.

Izvor: Ženski kafe

Нема коментара:

Постави коментар